Tutkimukset

Ajanjaksolla 4.-7.6. havainnoitiin n. 2500 hintatietoa 5 päivittäistavaraliikkeessä Turussa ja Raisiossa.


Tutkitut myymälät olivat:

  • Lidl (Itäharju, Pitkämäki)
  • Prisma Mylly
  • S-market Raisio
  • K-citymarket Länsikeskus
  • K-supermarket Raisio


Kyseessä oli ns. hintatasotutkimus, jossa havainnoidaan tutkittavan myymälän normaalihintoja.Tarjouksia, joissa hinta on alennettu, ei huomioitu. Poikkeuksena sellainen tarjous tuotteesta, jolle ei muuta hintaa löytynyt. Tällöin tarjoushinta katsottiin normaalihinnaksi.

Tutkimuksesta ei kerrottu etukäteen. Vertailukelpoisen tuloksen saamiseksi tutkittiin EAN-koodilla yksilöitäviä tuotteita. Lähtökohtana on oletus, ettei sama koodi voi edustaa useampaa kuin yhtä tuotetta. Jollain tuotteella saattaa olla useampi kuin yksi koodi, mutta tässä tutkimuksessa käytettiin samaa koodia kussakin myymälässä.

Koska Lidlissä on tutkittavista myymälöistä suppein valikoima, etsittiin sieltä sellaiset koodit, joita voi olettaa löytyvän muidenkin ketjujen myymälöistä. Lidlin omien tuotteiden koodeissa on 8 numeroa ja ne alkavat numerolla ”2”.

Lähes 500 yleisestä brändistä valikoitui yhteiseen vertailuun 275 tuotetta. Nuo tuotteet löytyivät kaikista myymälöistä ja niiden pohjalta saattoi tehdä kiistattoman vertailun. Hintatiedot kerättiin asiakkaan "silmin" myymälän hintatiedoista -hintalappu/juliste. Itse tuotetta ei tarvinnut olla hyllyssä, hintamerkintä riitti.

Tällä sivulla julkaistava koko tutkimus sisältää 471 nimikettä. Jos nimikettä ei löytynyt jostain myymälästä, on sen sarakkeessa hintana 0,00. Jos tuote löytyi, mutta hintaa ei, tuli hinnaksi niin ikään 0,00.Juomien hinnat sisältävät pantin. Saman tuotenimen eli ”brändin” alla voi olla eri makuvaihtoehtoja. Ne kaikki otettiin, pohjana suppeimman valikoiman Lidl. Kuvaavana esimerkkinä lastenruuat.

Tutkimuksesta voi puuttua merkittäviäkin tuoteryhmiä, jos niissä ei löytynyt yhteisiä EAN-koodeja. Tutkimus on tehty parhailla menetelmillä, mutta virheitä saattaa esiintyä. Hintatason määrittämiseksi sen sisältämä data on kuitenkin tarpeeksi kattava ja tarkkuus riittävä.